Társasházak lehetőségei

A fővárosban, és a nagyobb városokban is rengeteg társasház, lakóközösség, lakópark található. Az ilyen társasházakban élők rendszerint a közös költséggel fizetik a közös helységekben elhasznált áram díját. Ezek olyan költségek, mint pl. a lépcsőház világításával, vagy a lift működtetésével, a ház szellőztetésével járó áramdíjak.
Ezek a költségek egy nagyobb társasház esetében évente több millió forintos, lakásonként pedig több ezer forintos költség is lehet. Spórolni rajtuk szinte csak napelemmel lehet.
Sosem volt még ennyire könnyű, és sosem érte még meg ennyire napelemes és szélenergia– rendszert telepíteni, mint napjainkban!

Kiemelt lehetőség a magán- és társasházakra a lakástakarék-pénztárak adta megoldások, melynek segítségével az állami támogatás is igénybe vehető. Magyarországon az állam kötelezi az energia szolgáltatókat, hogy évi maximum 50KW megtermelt áram mennyiségig átvegyék a megtermelt áramot (beszámítsák az elfogyasztott áram mennyiségébe), ráadásul az eladási árhoz képest 1:1-ben kötelesek jóváírni azt a fogyasztásból. Tovább könnyíti a társasházak helyzetét, hogy folyamatosan jelennek meg központi, és regionális pályázatok energia, és fűtés korszerűsítésre, melyek esetében szinte mindig fordítható a megnyert pályázat napelemes rendszer telepítésére is.

A pályázatokon túl lakáskassza megtakarítás is igénybe vehető napelemes rendszer beruházásokhoz. Ráadásul nem is kell megvárni a szerződés lejártát, hanem bizonyos idő elteltével előfinanszírozza a lakáskassza a hiányzó összeget. A pályázattal megtámogatott megújuló rendszer rövid idő alatt megtérül, majd ezt követően szinte költségmentesen termeli a szükséges áramot, környezetbarát módon. A lakók legnagyobb örömére a megtérülést követően még 10-20, a szélenergia esetén több, mint 30 éven keresztül termeli az áramot szinte ingyen! Az már csak járulékos előny, hogy a napelemes rendszerekkel szerelt házakban lévő lakások könnyebben eladhatók, és értékük is magasabb a többi, hasonló, de napelemes rendszerrel nem támogatott lakások árához képest.

Forduljon hozzánk bizalommal, még ma!

Napelemes rendszereinket kisebb, nagyobb társasházaknak, lakóparkoknak is ajánljuk, mert csökkenteni tudják:

• a házak, épületek közösségi területeinek világítási költségeit, mint pl. a kert, a lépcsőház, és garázs világítása;

• a lift üzemeltetésének a költségeit;

• a közösségi helységekben található elszívó ventilátorok villamos költségeit;

• az elektromos kaputelefonok, bejárati és garázsajtók, sorompók, elektromos locsoló berendezés működtetésének a költségeit;

• a lakók által fizetendő közös költséget, illetve hasonló közös költség fizetés mellett növelni tudják a ház megtakarításait.

Nem utolsó sorban a megújuló rendszerrel ellátott épületek, és így a bennük található ingatlanok értéke magasabb, értékesítésük, bérbadásuk is könnyebb.
Amit feltétlenül tudni kell, az hogy a magyarországi társasházak túlnyomó többsége nagy magasságú, kis alapterületű épület, melyből következik, hogy csak korlátozott terület áll rendelkezésre a napelemes rendszerek telepítésére.
Itt a szélenergia is ideális választás.

Az ilyen magas épületek tetejénél soha nem kell foglalkozni a környezeti tárgyak, fák árnyékolási problémáival. A megújuló rendszerek könnyen, és zökkenőmentesen telepíthetők.
TIPP: A közös képviselőknek érdemes figyelniük a különböző pályázati lehetőségeket is, mert a társas házak energia megtakarítási pályázatain esetenként szóba jöhet napelemes rendszer telepítése is a fűtés korszerűsítés során! A társasház fűtés korszerűsítése során gondolni kell arra is, hogy a megtermelt villamos energiával (amennyiben az épület napelemes rendszerre alkalmas felülete engedi) lehetőség nyílhat a használati meleg víz (HMV) termelésére is.

Olyan társasházak részére, amelyek nagy tetőfelülettel rendelkeznek meg kell említenünk, hogy 50kW teljesítményű napelemes rendszereket a VET (Villamos Energiai Törvény) egyszerű HMKE-nek (háztartási méretű kis erőműnek) minősít, így ad-vesz mérővel lehet a hálózathoz csatlakozni. Ezzel a módszerrel akár az egész ház közösségi villamos fogyasztását is megtermelhetik a rendelkezésre álló tetőn. Csak 50kW feletti teljesítmény esetén kell a sokkal bonyolultabb „kis erőmű” engedélyezési eljárást lefolytatni. Fontos megjegyezni továbbá, ha a ház rendelkezik saját transzformátorral, és a vételezés 20kV-os oldalon van, akkor a VET kötelezi a beruházót a „kis erőművi” eljárást, mely eljárás rendkívül hosszadalmas.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.